Képek mentése Facebookról

* Cikkünk frissült 2020.05.06-án

A Facebook, valamint a csevegőalkalmazásokon (Messenger, Viber, SnapChat, WhatsApp, stb.) keresztül küldött képek egy kis felbontású és nagyon apró méretűre összetömörített, rossz minőségű kép. Az így kapott kép nem azonos a feltöltött képpel!

Általában azt javasoljuk, hogy a képeket közvetlenül arról az eszközről (mobiltelefon, fényképezőgép) mentsük el - vagy kérjük el eredeti felbontásban -, amivel készült (Pl. BlueTooth-os átküldésnél nem sérül az eredeti kép; ha a felhőbe tölti fel a telefonunk rendszere a képeket, akkor azok sem sérülnek, ill. e-mail-en keresztül is megőrizheti eredeti minőségét a kép: ha az e-mail-be beillesztett képnél a tényleges méretet választjuk - amennyiben a rendszer rákérdez erre.)

 

Ha erre nincs mód és csak a Facebook oldaláról vagy annak csevegő alkalmazásából, a Messengerről tudjuk lementeni a képeket, akkor viszont azt is helyesen tegyük, mert sok esetben előfordul, hogy nagyon-nagyon pici képként (kis felbontásban) mentitek el a képeket, amik aztán használhatatlanok és élvezhetetlenek lesznek.

 

Ezért nagyon fontos, hogy miként mentjük el a képeket Facebookról.

 

 

A különböző eszközökön különféleképp kell eljárni:

 

Számítógépen a képre kattintva a kép jobb alsó sarkában megjelennek opciók - ha a képen tartjuk az egérmutatót -, köztük egy olyan, hogy Lehetőségek. Erre kattintva válasszátok ki azt, hogy Letöltés. Így nagyobb az esélye, hogy nem használhatatlan felbontású képet mentetek el magatoknak.

 

Sokszor, ha a kis képre jobb egérgombbal kattintotok és úgy mentitek el - vagy ha képernyőmentést alkalmaztok -, az mind nagyon kicsi és rossz képet eredményez. Úgyhogy mindenképpen a fenti módszert javasoljuk.

 

 

Mobilon is a legnagyobb hibát akkor követitek el, ha képernyőmentést alkalmaztok.

Itt a helyes mentés folyamata az, hogy a képre kattintotok, vagy a képen hosszan nyomva megvárjátok, hogy bejöjjön az az opció, hogy Mentés. Lehetőség szerint ezt a megoldást alkalmazzátok!

 

Csillagkép

 

Messenger

 

Messengeren küldött képek hasonló módon le van kicsinyítve és tömörítve, sőt, a képek továbbküldésénél még inkább egyre rosszabb lesz a helyzet.
Ráadásul a Messengerben kapott képeket - ha több darabról van szó -, nem lehet egyszerre lementeni a telefon galériájába vagy a számítógépre: minden képet egyesével kell elmentenünk, ami a sok kép esetében a lehető legrosszabb megoldássá változtatja a Messengeren keresztüli képletöltést.

Először a képre rákattintva teljes képernyős nézetet látunk és csak itt kérhetjük a "Lehetőségek" -> kép mentése opciót, illetve mobiltelefon ha nincs ilyen gomb, akkor hosszan a képet megnyomva előjön egy kis felugró menü, ahol már ott van a "Kép mentése" lehetőség is.


 

* Frissítés:
2020 első hónapjaiban elérhetővé vált a Facebook új felülete számítógépeken, mely opcionálisan választható. Itt sok mindenen változtattak, így a képmentés is máshová került:
Ha rákattintunk egy képre, akkor a megnyíló ablakban jobb oldalt található a szokásos név, leírás és hozzászólások rész. Itt legfelül, a közzétevő neve mellett egy kis karikában található három pont, ami a "további lehetőségek" megnyitása gomb, arra rákattintva a legördülő menüből kell kiválasztani a "Letöltés" feliratot. Itt sajnos nem letöltődik a kép, hanem teljes képernyős módban jelenik meg, amin jobb-egérgombot nyomva a kép mentésre kattintva tudjuk csak elmenteni a képet.
(Ha a képet feltöltő ember feltöltésnél nem a legjobb minőségben töltötte fel a képet, vagy a kép eleve nem volt jó, akkor sok esetben elég lehet, ha a letöltés helyett a képre jobb egérgombbal kattintva mentünk - de ezt persze előre soha nem tudhatjuk.)