Képek mentése mobiltelefonról

 

Nagyon fontos, hogy időnként elmentsük képeinket mobilról, mert bármikor előfordulhat, hogy mobiltelefonunkat elhagyjuk vagy leejtjük, tönkremegy és már menthetetlen az a sok-sok kép, amit fényképeztünk.
Segítünk abban, hogy ezt hogyan tehetitek meg!

Valóban kell hozzá egy alap számítástechnikai ismeret, de egyáltalán nem nehéz, és aki nem csinált még ilyet, az is könnyen megtanulhatja. Egyéb esetben kérjétek rokonaitok, barátaitok segítségét.
Nézzük, Mi is kell hozzá?

Manapság szinte mindenki a Facebook-ot, Messenger-t, Viber-t és a SnapChat-et használja arra, hogy az általa fotózott képeket átküldje ismerőseinek vagy akár saját magának is. Ezzel egyetlen komoly probléma van: az eredeti, szép, nagy és jó felbontású kép helyett egy mobiltelefonra optimalizált kis méretű, tömörített képet küld át, ami kb. huszadakkora, mint az eredeti kép. Hiába van jó kamera a mobiltelefonokon, ha utána ezzel teljesen szétroncsoljuk a képet.
A cél, a telefon által fotózott, eredeti, jó minőségű kép mentése.

Ha nem a felhőbe (Cloud-ba) menti a rendszer a képeiteket, akkor kell a mobiltelefonotok, egy USB végű kábel és egy számítógép/laptop.

A mobilt hozzákötjük a kábellel a számítógéphez.
Ilyenkor telefontól függően kell a továbbiakban eljárni.

A legtöbb andoriod-os telefon ilyenkor kiír választási opciókat, mint pl. ezeket:
Csak töltés – ilyenkor számítógépről tölthetjük telefonunkat, de adatokat/képeket nem tudunk átmásolni
Fotók átvitele – itt a telefon memóriájában lévő adatokat fogja nekünk megjeleníteni. Választhatjuk a képek importálását, ezáltal automatikusan feltölt mindent a gépre, vagy a mappa megnyitását, ahol meg tudjuk nézni, hogy mit akarunk átmenteni, ha nem célunk az összes kép átvitele.
Fájlok átvitele – ha erre kattintunk, akkor megjelenik a mobiltelefonunkba helyezett SD kártya is (ha van benne). Mi pl. be szoktuk állítani a telefonunkat, hogy ide mentse a képeket alapból, amit fényképezünk, így ezáltal nem a telefon memóriája telítődik és mobilcserénél is már minden kapásból elérhető ezen a kártyán, ami könnyen áttehető másik telefonba. Úgyhogy ha nálatok is így van beállítva vagy nem találjátok a telefon memóriájában, akkor itt keressétek.

iPhone telefonoknál alapból az a mappa fog bejönni, ahol a képeket találjátok. Előtte a telefon azért rákérdez, hogy megbízhatónak gondolja-e a számítógépet. Ezt természetesen engedélyezzük, hogy az átvitel létrejöjjön. Megbízhatatlan ill. ismeretlen gépre ne mentsetek, nehogy vírusok miatt mindenetek elvesszen.

Android-os készülékeken a kamera képeit a DCIM/Camera mappában találjátok, az egyéb elmentett képeket pedig a Pictures mappába, de az is sokszor előfordul, hogy a Messenger és Viber alkalmazásoknak saját mappája van a főkönyvtárba - azokat a képeket ott keressétek.

Miután megnyitottátok a képek mappáját, válasszátok ki, miket szeretnétek elmenteni, majd másoljátok át a számítógépetekre egy mappába.
Javasoljuk, hogy a számítógépeteken egy bizonyos meghajtóra és mappába gyűjtsétek rendszerezve a képeket. Érdemes minden mentéskor az adott nap időpontját megadni, hogyha valamit vissza szeretnétek keresni, könnyebben megtaláljátok.

Ha nem megy elsőre mindez, ne ijedjetek meg. Kérjetek segítséget valakitől, aki ismeri ezeket a számítástechnikai ismereteket és kérjétek meg, hogy mutassa meg. Írjátok fel magatoknak amit láttok, hogy érthető legyen számotokra a későbbiekben is és már egyedül is menjen. Egy idő után a jegyzetekre sem lesz szükség.

Csillagkép

 

Mentés a Felhőbe

Ez a legkényelmesebb módja képeink számítógéppel való szinkronizálására, mert egyrészt észrevétlenül történik a háttérben; másrészt mivel egy távoli szerver tárolja ezeket a képeket, így ha telefonunk tönkremegy - netalántán elhagyjuk -, akkor a képek és egyéb adatok nem vesznek el és továbbra is hozzájuk férünk. Itt csak egyszer kell az elején a beállításokat megcsinálni, utána (remélhetőleg igen sokáig) nem is kell vele foglalkoznunk....

iPhone készülékeknél az egyik fontos alapbeállítás az iCloud. A beállítások menüből csak be kell kapcsolnunk. Az Apple alapból biztosít minden felhasználónak 5GB ingyenes tárhelyet. Amíg be nem telik ide fognak automatikus mentődni a képeink, videóink, de akár a böngészési előzményeink is. Apple számítógépeken a felhasználó konfigurálásával ez automatikus megtörténik, Windows-os számítógépeken viszont le kell töltenünk az iCloud programot, telepítenünk, majd telepítés után megadnunk a célmappákat. Innentől kezdve automatikus lesz a szinkronizálás, tehát ha az eszközeink nem mobilnet-en csatlakoznak a világhálóra, akkor azonnal letöltődnek a képeink.

Androidos és Windows-os telefonokon is elérhetőek ilyen funkciók, de ezek jellemzően a gyártók saját fejlesztésű programjaik, így minden telefonnál kicsit más lesz a telepítés menete, de nagyon hasonló az iPhone-oknál leírtakhoz. Windows-os telefonoknál elérhető a OneDrive funkció, de külső, harmadik fél által fejlesztett tárhelyek is léteznek (pl.: DropBox). Valószínűleg akkor járunk jól, ha a telefonunk gyártója általi felhő-tárhelyet válasszuk, mert csak pár lépés beállítani (nem véletlen, mert az aktuális telefonunkhoz van kifejlesztve) és általában sokkal nagyobb tárhelyet kapunk ingyen, mint más szolgáltatóknál.

Arra azért figyeljünk, hogy ~fél vagy egy évente (ki mennyit fotózik), csináljunk külső adattárolókra is mentést, hogy tudjunk a felhőben lévő tárhelyünkről adatokat felszabadítani/törölni, ugyanis az összes ingyenes felhő-tárhely arra az üzleti modellre épül, hogy az ingyenesen biztosított tárhely hamar be fog telni és akkor már csak pénzért lehet vásárolni plusz tárhelyet.

 

Segédlet egy új rendszerezett mappa készítéséhez:

A számítógépetek asztalán (főképernyőjén) találtok egy olyan ikont, hogy Sajátgép. Erre kattintva bejönnek a meghajtók. A "C" meghajtóhoz lehetőség szerint ne nyúljatok. Arra kattintsatok, amelyik plusz tárhely, ez általában D meghajtó néven fut. Ezután a felső menüsorban találtok általában olyat, hogy Új mappa. Ha nem, akkor az egér jobb gombját lenyomva a gördülőmenüben megtaláljátok. Kattintsatok erre, majd nevezzétek be az adott nap időpontjára vagy bármilyen elnevezéssel, amivel be tudjátok azonosítani. Ezzel elkészült a mappátok, amibe bele tudjátok másolni a képeket.

 

Segédletek a képek kiválasztásához, másolásához:

Az összes kép esetén Ctrl+A (Control + A : azaz egyszerre nyomjuk le ezt a két billentyűt), ezzel mindent kijelölünk. Ha csak néhányat, akkor a Ctrl (Control) gomb nyomva tartásával rákattintgatunk a választott képekre. Miután ezzel megvagyunk, nyomunk egy Ctrl+C kombinációt , ez a másolás, majd megnyitunk egy mappát amibe szeretnénk bemásolni mindezt. Ebben a mappában nyomunk egy Ctrl+V kombinációt, ezzel beillesztjük ide a másolt képeket.
Van ennek egy másik módja is. A billentyűkombinációk helyett használhatjátok a kiválasztás után az egéren a jobb gomb megnyomásával a gördülősáv menüjét is, amiben megtaláljátok a másolás, beillesztés opciókat.