Tablófotózási kisokos

 

A tablófotózás fontos része az utómunka és az sem mindegy, hogy hol, milyen minőségben vannak előhívatva a képek.
Professzionális laborunk több fotósnak dolgozik rendszeresen, így átlátjuk, milyen problémák merülnek fel a képek rendszerezése, szerkesztése és leadása kapcsán.
Ebben szeretnénk egy kis segítséget adni.

 

Képfájl, vágás

• Nagyfelbontású képeket adjatok le, lehetőség szerint JPG formátumban, tömörítés nélkül (mentés 100% jósági tényezővel)
• A képhez legyen színprofil rendelve. sRGB vagy AdobeRGB. (A fényképezőgépek alapból valamelyiket a kettő közül hozzárendelik a képhez.) Színtér nélküli vagy nem szabvány színterű képeket minden esetben sRGB színprofillal nyomtatunk!
• A professzionális fényképezőgépek 3:2-es arányú képeket készítenek, lehetőség szerint a leadott képek is ebben a méretarányban legyenek. Amennyiben szükséges vágni a képeken, vágásnál is tartsátok meg a 3:2 méretarányt!
• Technológiai okok miatt a laborgépek 99%-a nagyít a képen, hogy a végeredményként kézbe fogható fizikai kép teljes kitöltésű legyen, ne legyenek a szélein fehér csíkok. Számolnotok kell azzal, hogy a kép mind a 4 oldalából pár milliméter hiányozni fog. Ez a fejnél a legfontosabb: hagyjatok kifutást a fejek felett bő ~fél centiméternyit, így biztos, hogy a végeredménynél nem lesz levágva a fejekből...:

Fejtető levágás• A 3:2-es méretarányú képek tökéletesek a bélyegképekhez (2x3cm), tablóképekhez (~6.8x10.2cm) és a leggyakrabban előhívott 10x15cm-es képekhez. Azonban az igazolványképeknek (3.5x4.5cm), a 13x18cm, A5, A4-es képeknek eltérő a méretaránya: a profik külön megszerekesztik/megvágják a rendelt mérethez a képeket, de ha ezt jelzitek nekünk, akkor mi igyekszünk erre is odafigyelni.

Fejtető levágás

Méretkülönbségek: A teljes kép a 10x15cm-es méret, a szaggatott vonallal határolt kép pedig a 13x18cm-es méret. Érdemes odafigyelni rá!

 

A képek eljuttatása hozzánk

• A legegyszerűbb megoldás, ha személyes pendrive-on hozzátok be a képeket, akkor ott helyben rá is tudunk nézni.
• Küldhetitek az egész könyvtárstruktúrát elmentve/tömörítve/ZIPpelve wetransfer-en keresztül, vagy GoogleDrive-ra feltölve, majd megosztva velünk (szelinafoto@gmail.com). Minden ilyen esetben írjatok külön e-mail-t is nekünk, hogy küldtetek rendelést, mikor jönnétek érte vagy ha nem személyesen szeretnétek átvenni, akkor hová küldjük a GLS futárral és milyen címre állítsuk ki a számlát.
• Az online rendelő-oldalunk erre a célra (még) nem alkalmas, ne használjátok!

 

A képek rendszerezése

Habár a legtöbb esetben egy excel táblázatba összeszedve jól látható és számolható, hogy ki mit rendelt; fénykép előhívás szempontjából ez a megoldás sajnos teljesen alkalmatlan. A fénykép rendeléseket könyvtárnév szinten tudjátok rendszerezni: a főkönyvtárba kerüljenek a méretek (bélyegkép, igazolványkép, tablókép, 9x13, 10x15, 13x18, A5, A4, 30x45) és mindegyik könyvtárban darabszám-könyvtárak legyenek (1db, 2db, 3db, 10db, stb.), amibe vannak a képek belemásolva.
A végeredmény ehhez hasonlóan fog kinézni:

Könyvtárszerkezet

Ha ZIP-pel tömöríteni szeretnétek figyeljetek arra, hogy sok esetben az ékezetes betűket nem ismeri fel, ezért hiba esetén érdemes átírni a könyvtárneveket.
Az elkészült képeket külön papírtasakban kapjátok majd meg, könyvtárnevek szerint.

 

EGYEDI MÉRETŰ KÉPEK SZERKESZTÉSE ÉS ÁRAIK

Bélyegkép

A bélyegképek 2x3cm méretűek, egy íven 8db van.
Csak ívben lehet rendelni és ívben adjuk ki, darabolás nélkül.
A szabvány 3:2-es méretarányú eredeti kép megfelelő, azt helyezzétek a megfelelő Bélyegkép mappába.

Bélyegkép, 8db/ív 400 Ft / ív

 

Igazolványkép

Az igazolványkép szabvány mérete 3.5cm x 4.5cm, egy íven 4db található.
Lehet kérni ívben (darabolás nélkül) vagy általunk kivágva.
Szerkesztésnél a szabvány 3:2-es méretarányú eredeti képnek az aljából vágunk le, hogy kiadja az igazolványkép méretet.

Igazolványkép, 4db/ív 400 Ft / ív*
Igazolványkép, 4db kivágva 600 Ft / 4db*

 

Tablókép

A tablókép mérete: 6.78 x 10.16cm.
Csak párosával lehet rendelni, de darabra adjuk ki, nem szükséges vágni őket.
A szabvány 3:2-es méretarányú eredeti kép megfelelő, azt helyezzétek a megfelelő Tablókép mappába.

Tablókép 200 Ft / db

 

Természetesen lehet kérni egyéb egyedi méretekben is, ezt minden esetben előre beszéljétek le velünk.

* Az itt feltüntetett árak csak fotósoknak, teljes osztály rendelés esetén érvényes!
** Tájékoztató jellegű árak, a cikk nem minden árváltoztatás esetén frissül - pontos árak az ÁRAK oldalon találhatóak, az ott nem feltüntetett szolgáltatások esetén érdeklődjetek telefonon, e-mail-en!